pondělí 27. května 2013

pampeliška jako hnojivo?

Pampeliška je prý dobrá i jako hnojivo, tak jsem to zkusila hned po pampeliškovém sirupu. Zplihlé zbytky jsem položila k muškátu. Doufám, že to přežije...


neděle 26. května 2013

vegan koktejl k svačině




Je to rychlovka: 

2 banány
něco sojového mléka - studeného (my používáme zeleného Zajíce sušeného)
hrst mandlí (nejlépe nechat alespoň na dvě hodinky spařené nebo prostě ležet ve vodě, aby trochu nabobtnaly a přijaly vodu, tj. hlavně nebyly suché)
můžete přidat cokoli - lněné semínko, skořici dle chuti apod. 

rozmixovat a vypít...




čtvrtek 9. května 2013

pampeliška, šťovík a jitrocel

Jitrocel je prastará léčivka, sice je obvyklejší z něj připravit čaj nebo sirup, ale já jej zkusila syrový k svačině. Měla jsem očekávat slabě nahořklou svíravou chuť, ale nahořklý nebyl. Takže tady to je:

Chléb s máslem a rajčetem sypaný nasekaným listem z pampelišky, šťovíku a jitrocele a navrch bylinková sůl. Už dříve jsem četla, že pampeliškové listy jsou hořké. Jarní, čerstvé listy vůbec hořké nebyly. Ale budiž, pokud byste sbírali někdy později, je možné je na den přiklopit hrncem, mísou nebo kloboukem:) Zbělají a stanou se méně hořkými.


Už ve starověku se šťovík připravoval jako zelenina. Jako doplněk chutnal skvěle. Příště zkusím krémovou šťovíkovou polévku...Šťovík mimo jiné obsahuje železo, takže ovlivňuje krvetvorbu. Taky je v něm mnoho vitamínu C, provitamín A a třísloviny.


středa 8. května 2013

Raw vegan nanuk

Muž vzal holky na procházku, malou i menší, tak jsem jim vyrobila něco na chuť. Zkusila jsem skloubit suroviny, co byly doma, nechuť vařit a vzniklo z toho toto:



Co je třeba?

1 kokosové mléko (vyzkoušené z Alberta)
cukru dle chuti
kousek hořké čokolády
2 banány

Mléko, cukr a banány rozmixuji, vmíchám nastrouhanou čokoládu, naleju do formiček a dám vymrazit. Nejlépe dvě hodinky, ale i za hodinu už to má tvar.