čtvrtek 9. května 2013

pampeliška, šťovík a jitrocel

Jitrocel je prastará léčivka, sice je obvyklejší z něj připravit čaj nebo sirup, ale já jej zkusila syrový k svačině. Měla jsem očekávat slabě nahořklou svíravou chuť, ale nahořklý nebyl. Takže tady to je:

Chléb s máslem a rajčetem sypaný nasekaným listem z pampelišky, šťovíku a jitrocele a navrch bylinková sůl. Už dříve jsem četla, že pampeliškové listy jsou hořké. Jarní, čerstvé listy vůbec hořké nebyly. Ale budiž, pokud byste sbírali někdy později, je možné je na den přiklopit hrncem, mísou nebo kloboukem:) Zbělají a stanou se méně hořkými.


Už ve starověku se šťovík připravoval jako zelenina. Jako doplněk chutnal skvěle. Příště zkusím krémovou šťovíkovou polévku...Šťovík mimo jiné obsahuje železo, takže ovlivňuje krvetvorbu. Taky je v něm mnoho vitamínu C, provitamín A a třísloviny.


Žádné komentáře:

Okomentovat